Een sociaal domein is iets waar wij mensen om ons heen veel van meekrijgen en zien, of zelf wel ervaren. Veel mensen staan er alleen niet bij stil wat het sociaal domein is. De particulierenwet en de jeugdwet samen met het wmo2015, vormen het sociaal domein. U moet meer denken aan een groep mensen dat dat het een ding is. U kan zelf ook onderdeel zijn of worden van het sociaal domein. Natuurlijk heeft u nog niet veel duidelijkheid gekregen rond dit onderwerp. Dit is te begrijpen. Het is ook niet iets wat zo te begrijpen valt. Het sociaal domein is namelijk een brede term. Daarom leert u vandaag wat het sociaal domein inhoudt en hoe het in zijn werking gaat. Al dit leest u in deze tekst.

Het sociaal domein voor iedereen

Het sociaal domein is een groep mensen die het financieel niet meer redden doordat zij niet aan werk kunnen komen of iets hebben meegemaakt waardoor ze niet kunnen werken. Het sociaal domein wordt onderhouden door de gemeente.

Welke hulp wordt er gegeven?

Een WMO-consulent is een persoon die vanuit de gemeente werkt en de nodige verzorging bij personen gaat verrichten. Deze zorg kan erg verschillend zijn. Dit kan een jonger persoon zijn die net zijn school heeft afgemaakt en het lastig vindt om aan het werk te gaan. Er wordt dan samen met deze persoon naar mogelijkheden gezocht. Het kan zijn dat deze persoon of een ander persoon van een willekeurige leeftijd het lastig vindt om te gaan werken omdat ze op een manier hier een angst voor gevormd hebben. Deze angst kan ook ontstaat bij slechte eerdere ervaringen. Met zulke personen wordt voorzichtig omgegaan. Zij kunnen erg breekbaar en gevoelig zijn. Ze worden gecoacht, zodat ze mogelijk meer aan het werk kunnen komen.

In de financiële problemen

Het kan ook zijn dat mensen het financieel bijna of niet meer redden. Bij deze mensen wordt geprobeerd hun leven weer op de rit te krijgen. Hier kan les worden gegeven om goed met geld om te gaan en er wordt gekeken naar de snelste weg om uit de mogelijke schulden te komen.

WMO

WMO is opgezet voor mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn of verzorging nodig hebben. Zorg wordt meestal gedaan door een WMO-consulent als er geen andere zorg mogelijk is voor die persoon, omdat de mantelzorgen er bijvoorbeeld niet kan zijn. Als WMO-consulent kunt u veel betekenen voor mensen in nood, en dat om veel verschillende vlakken.

Training sociaal domein

Er zijn plekken waar u een training sociaal domein kan volgen. U leert dan de dingen die u nodig hebt om de mensen in het sociaal domein te trainen en te helpen. U bent hier in dienst van de gemeente en zal goed betaald worden. U leert tegelijkertijd ook nog eens veel over veel verschillende onderwerpen. U werkt op deze manier ook aan uw eigen ontwikkelingen.

Bron: https://www.stimulansz.nl/sociaal-domein-wmo-2015-participatiewet-en-jeugdwet/