Tijdens je studie heb je misschien al eens stage gelopen in het buitenland of een deel van de opleiding in het buitenland gevolgd. Voor een aantal studenten is dit de aanleiding om na de studie tijdelijk of definitief de grenzen te verleggen.

Wanneer je ervoor kiest om daadwerkelijk te emigreren na de studie dan is het wel belangrijk dat je vooraf al bepaalde stappen neemt. Daarbij zijn de volgende acties vaak al het belangrijkst:

  • Ik heb al een baan aangeboden gekregen
  • Ik heb nog geen baan aangeboden gekregen
  • In mijn werkveld is extreem veel vraag naar personeel
  • Ik heb contacten met een Nederlands bedrijf met buitenlandse vestigen

Kan ik zomaar emigreren?

Het is de laatste jaren steeds belangrijker dat je ook echt een toegevoegde waarde bent voor het land waar je naar toe wilt emigreren. Kijk bijvoorbeeld naar het Verenigd Koninkrijk en de Brexit. Zorgt dit ervoor dat je geen kans meer hebt om te emigreren? Nee, dat zeker niet. Als er in jouw expertise ook echt vraag is naar gekwalificeerd personeel dan maak jij ook zeker een kans op een werk- en verblijfsvergunning.

Een andere interessante optie is om via Nederlandse bedrijven te zoeken naar vacatures in het buitenland. Vaak neemt een bedrijf dan de meeste ingewikkelde zaken op zich en is het vaak zo dat ze behoefte hebben aan Nederlands personeel voor hun locatie in het buitenland. Dit maakt het natuurlijk al een stuk makkelijker om binnen te komen.

Dat geldt natuurlijk ook wanneer je al een stage in het buitenland gedaan heb en eventueel via goede referenties bij zo’n bedrijf aan de slag kunt. Ook dat kan je kansen op een verblijfsvergunning in het buitenland aanzienlijk verhogen.

De lastigste manier is om zelf te solliciteren bij bedrijven waarmee je nog niet bekend bent. Zij zullen minder happig zijn op personeel vanuit het buitenland en zullen ook minder snel bereid zijn te helpen met de afwikkeling van het emigratieproces. Wanneer je na je studie in het buitenland wilt werken is het dus belangrijk te kijken of er voldoende vraag naar jouw expertise is en of je eventueel nog contacten en referenties heb om jouw te helpen.