Heel simpel uitgelegd is de voice-over een stem die buiten beeld het commentaar geeft in bijvoorbeeld een video of audio productie. Dit kan dus op de televisie zijn, in een bedrijfsfilm maar ook in een radiocommercial. Als hij of zij de vaste voice-over van een radio of tv-zender is spreekt men ook wel van een station voice.

Betekenis voice-over stem

Een simpele voice-over betekenis is dat in video en op televisie de stem vaak iemand is die niet in beeld komt. De uitzondering is er wanneer een acteur die in een film als voice-over zijn gedachten verwoord ter sprake komt. Maar meestal wordt er gekozen voor een voice-over die in de film alleen de commentaar en voice-over stem is.

Professionele voice-over stemmen

Professionele voice-over stemmen worden opgenomen in een voice over studio. Dit kan op een locatie zijn maar ook in een thuisstudio. In professionele voice over studio’s wordt gebruik gemaakt van een geluidsdichte of een geïsoleerde studioruimte die er voor zorgt dat er geen externe geluiden te horen zijn en de opname warm klinkt.

Hoe kan men voice-over worden?

Hoe werkt men als stemacteur en hoe word je voice-over? Als je het proces eenvoudig bekijkt, kan men redelijk simpel voice-over worden en als stemacteur werken. Zo staat de voice over microfoon op een statief. Het plop schermpje is gemaakt van gaas en zorgt ervoor dat er minder vaak bijgeluiden te horen zullen zijn, zoals het bekende ‘ploppen’ bij voice-overs, zoals bij het uitspreken van de letter ‘P’. Dit komt uiteraard de voice over opname sterk ten goede.

Voice-over synoniem: stemacteur

Een veelgebruikt synoniem voor voice-over is stemacteur. In grote documentaires is hij of zij degene die het commentaar levert bij de beelden, ook wel commentaar stem genoemd. Commercials op televisie, de radio of op internet worden vrijwel uitsluitend door een voice-over of stemacteur ingesproken.