Een studiekeuze maken is lastig. Het bepaald je toekomst. Het is verstandig om tijdig informatie op te doen en te kijken naar studies die je leuk lijken. Ga bijvoorbeeld langs een school en bezoek open dagen. Vraag vooral aan studenten die de opleiding al doen wat hun leuk en niet leuk vinden. Dit is voor scholen ook een goede kans om reclame te maken voor hun eigen school. Het is daarom goed om mensen te spreken die er geen belang bij hebben dat je voor deze school en opleiding kiest.

Studiekeuzetest

Wanneer je nog niet weet welke opleidingen je wilt bezoeken kun je verschillende dingen doen om erachter te komen wat je leuk lijkt. Je kunt zelf een lijstje maken van beroepen die je leuk lijken en de route naar dit beroep toe. Je kunt ook een studiekeuzetest doen. Bij een studiekeuzetest krijg je allemaal verschillende vragen om erachter te komen wat je leuk lijkt. De vragen gaan over je interesses en hoe je naar bepaalde dingen kijkt. Uiteindelijk zal de studiekeuzetest een lijstje geven met beroepen die mogelijk interessant zijn. Hieruit kun je halen wat je leuk lijkt en wat niet. Je kunt hier ook inspiratie uit halen. Misschien komen er zelfs beroepen uit waar je nog nooit eerder van hebt gehoord. 

Zelf informatie opdoen

Nadat je een studiekeuzetest hebt gemaakt, kun je nog meer informatie opdoen. Deze test kun je maken bij Studiekeuzemaken. Je kunt op het internet zoeken naar de kansen die er zijn in deze branche en andere informatie die je nog graag wilt weten. Het salaris kan iets zijn wat je graag wilt weten maar ook wat de kans op automatisering is et cetera. Je zal talloze dingen tegenkomen over je beroep waardoor je een beter beeld krijgt bij de opleiding die je mogelijk wilt gaan doen. Door zelf informatie op te doen kan je je lijstje met leuke opleidingen steeds kleiner maken tot er een aantal uit komen. Deze kun je dan bezoeken. Het kiezen van een opleiding blijft een lastige keuze maar met een studiekeuzetest en door zelf informatie op te doen kom je al een heel eind.