Ben je een beetje vastgeroest in je huidige baan en oriënteer je je op ander werk? Dan ben je zeker niet de enige werknemer die hiermee rondloopt. Wanneer je snel leuk ander werk wil vinden, is een professioneel en zakelijk cv format natuurlijk van groot belang om indruk te maken op potentiële werkgevers. Maar hoe ziet een goed en duidelijk curriculum vitae er in hoofdlijnen uit? Welk cv sjabloon kun je het beste kiezen? In dit blog lees je de beste praktische tips en adviezen om een cv op te stellen dat de aandacht trekt en opvalt te midden van de stapels sollicitatiebrieven en cv’s die bij populaire vacatures verzonden worden. Profiteer van onze adviezen en kies ook voor een sterk en helder cv. Dan heb je binnenkort die langgekoesterde droombaan in handen!

Een goed cv is kort en zakelijk

Een van de belangrijkste kenmerken van een curriculum vitae dat door de lezer gewaardeerd zal worden, is een kort maar krachtig document. Voor een curriculum vitae is een omvang van twee A4’tjes echt het maximum. Zorg er daarom voor dat je jouw werkervaring, opleidingen en gevolgde cursussen kort en zakelijk vermeldt. Je hoeft geen hele verhalen op te pennen, maar je kunt het beste in steekwoorden en korte zinnen aangeven welke beroepservaring je hebt en wat je kwaliteiten zijn.

Pas de inhoud van je cv aan op de vacature

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een goed cv is een cv dat toegespitst is op de betreffende vacature waar je op solliciteert. Vermeld de meest relevante opleiding(en) en je werkervaring die bij de vacature passen als eerste. Niet-relevant banen, zoals je vroegere krantenwijk of een andere tijdelijke job, kun je beter weglaten. Verder is het slim om persoonlijke competenties te noemen die aansluiten op karaktereigenschappen die in de vacaturetekst worden gevraagd. Vereist jouw droombaan flexibiliteit? Benoem in je cv dan dat je flexibel bent en geen 8-tot-5-mentaliteit hebt.

Zorg voor een herkenbaar en krachtig cv sjabloon

Naast de inhoud is de vormgeving en stijl van je curriculum vitae ook belangrijk. Kies in elk geval voor een cv sjabloon dat rustig oogt, waarvan het lettertype goed leesbaar is en dat er zakelijk en professioneel uitziet.

Los van het sjabloon dat je kiest, is het belangrijk om je cv van een duidelijke herkenbare structuur te voorzien. Kies daarom voor specifieke kopjes en maak, bijvoorbeeld bij een opsomming, gerust gebruik van rustig ogende bulletpoints of herkenningstekens.

Typefouten zijn uit den boze in een goed cv

We raden je verder aan om je cv enkele keren goed door te lezen en deze ook door minimaal twee andere personen te laten nakijken op eventuele type- of spelfouten. Als er iets is waar potentieel toekomstige werkgevers op afknappen, is het wel een slordig cv waar fouten inzitten. Dit duidt namelijk op een persoon die niet secuur is of, ook die indruk wek je met een onzorgvuldige tekst, niet zo intelligent is als nodig is voor de vacature.

Maak een korte profielschets waarin je je sterke kanten samenvat

Wat bij schriftelijk solliciteren ook vaak goed werkt, is een korte profielschets te maken van jouw karakter en de belangrijkste persoonlijke kwaliteiten die je hebt. Zo krijgt een toekomstige baas – als je tenminste wordt aangenomen – snel een beeld van wie jij bent en wat je allemaal kunt. Wil je jouw cv nog persoonlijker en indrukwekkender maken? Dan kun je dit ook doen door een professionele filmmaker een sollicitatiefilm te laten maken, waarin je jezelf ‘in het echt’ presenteert voor de camera. Deze manier van solliciteren komt de laatste jaren steeds meer voor en geeft je – zo blijkt uit meerdere onderzoeken – echt een voorsprong op anderen als je een bepaalde baan absoluut wilt hebben. Op internet zijn, bijvoorbeeld op YouTube of op informatieve websites over solliciteren, voorbeelden genoeg te vinden van goede en flitsende video CV. Doe je voordeel met onze tips en alvast succes toegewenst met je nieuwe baan!