Zwoeg je dag-in, dag-uit zonder dat dit een gevoel van voldoening geeft? Ben je ontevreden met je werkzaamheden, de waardering van je werkgever, je toekomst vooruitzicht, of misschien wel alle drie? Misschien is het dan tijd voor drastische maatregelen!

De wereldbekende professor Einstein zei niet voor niets “De definitie van gestoordheid is continue hetzelfde doen en een ander resultaat verwachten”. Als je dus ontevreden bent met je huidige situatie maar er niks aan doet heb je alleen jezelf kwalijk te nemen.

Dat gezegd hebbende snappen wij het als je het intimiderend vindt of onzeker bent hoe je nou precies het roer omgooit. Hierom geven wij in dit blog drie tips om compleet “terug naar de tekentafel” te gaan met je opleiding en eventuele loopbaan.

1) Verder doorstuderen met bijv. een master

Ben je wel tevreden met je werkzaamheden en of vakgebied, maar mis je de waardering of ben je onzeker over je toekomst? Overweeg dan eens om verder door te studeren! Met een hoger diploma open je nieuwe deuren. Ook versterkt het je onderhandelpositie, zowel bij je huidige werkgever als bij toekomstige werkgevers. 

Mits je de inkomsten van je werk niet op kan geven zijn er talloze opleidingen en cursussen die je gewoon naast je werk kunt doen. Op deze wijze behoudt je (het grootste deel van) je inkomsten terwijl je door spijkert aan de toekomst. 

2) Het creatief hergebruiken van je kennis

Vind je je vakgebied nog steeds leuk, maar kijk je enorm op tegen bepaalde werkzaamheden? Overweeg dan een andere manier om invulling aan je vakgebied te geven. Een marketing docent heeft bijvoorbeeld heel andere werkzaamheden dan een marketeer. 

In plaats van zelf marketingcampagnes te draaien zoek je praktijkcases van andere marketeers, en analyseer je wat die campagnes succesvol maakte. Ook de mensen waar je mee werkt zijn heel anders: in plaats van collega marketeers en klanten heb je te maken met collega docenten en studenten!

En dit creatief hergebruiken kan natuurlijk op talloze manieren. Je kan bijvoorbeeld ook een coach of een onafhankelijke adviseur worden. Maar denk ook aan functies die doorgaans “je spiegelbeeld” zijn. 

Om bij bovenstaande voorbeeld te blijven: een marketing (campagne) inkoper moet veel kennis van marketing hebben om goed met de marketeer te kunnen onderhandelen. Denk dus ook eens na of er functies zijn die veel met jou te maken hebben, en die qua capaciteiten bij jou passen.

3) Jezelf laten omscholen naar iets wat je leuker vindt

Als je tot slot écht geen toekomst in je huidige richting ziet, kan je je altijd nog laten omscholen. Er zijn talloze programma’s die mensen compleet opnieuw opleiden. Dit zijn over het algemeen vakgebieden waar mensen erg om mensen zit te springen. 

Denk aan de ICT of een transport chauffeur. Doordat men hier zo verlegen zit om werknemers betalen ze zelfs vaak je opleidingskosten, of in ieder geval een deel van je opleidingskosten. Benieuwd hoe dit precies weet? Neem dan eens een kijkje op één van de talloze specialisten in dit gebied, bijvoorbeeld STAP Budget.