Eigen bedrijf beginnen

Misschien droom je wel over het opzetten van een eigen onderneming. Lekker eigen baas zijn zonder dat je op de vingers wordt gekeken of afhankelijk bent van anderen. WO-Beroepen als psycholoog, arts, advocaat en tandarts bijvoorbeeld lenen zich uitstekend voor het opzetten van een eigen onderneming. Maar ook een opleiding als international business management leent zich zeer goed voor het opzetten van een eigen onderneming. Deze opleiding leidt speciaal op tot internationaal bedrijfsvoerder. Er zijn daarnaast zowel MBO als HBO ondernemingsopleidingen en cursussen die aanvullend kunnen worden gevolgd waar alle ins en out van ondernemen bij komen kijken. Niet alleen kennis van het geleerde vak is van belang, ook kennis van ondernemersschap is zeer belangrijk. Ondernemen betekend enigszins risico nemen en daarom is het van groot belang een goed ondernemingsplan op te stellen.

Kennis en vaardigheden

Bij een eigen bedrijf komt veel kijken. Je moet verstand hebben van belastingen, administratieve handelingen, logistiek, bedrijfsvoering, CAO’s, beleid, personeelszaken inventarisatie, enz. Ook moet je jouw doelgroep kunnen bepalen en onderscheidend zijn van de rest. Wat maakt jouw zo uniek als bijvoorbeeld arts of therapeut? Welke kwaliteiten heb je die andere in hetzelfde vakgebied niet hebben? Pas als je een goed antwoord weet op deze vraag ben je klaar om de eerste stap van jouw onderneming te zetten.

Investeren

Een onderneming opzetten kan zo eenvoudig als mogelijk door bijvoorbeeld online dingen te verkopen via marktplaats of een webwinkel te beginnen voor een paar tientjes per maand. Maar meestal moet je veel investeren in een onderneming. Denk aan het huren van een bedrijfspand of de inkoop van goederen, benodigdheden of diensten. Zonder eigen geld kun je geld lenen bij de bank. Wel moet je daarvoor een sterk en goed onderbouwd ondernemingsplan hebben opgezet. De bank wil pas een lening verstrekken als duidelijk is wat het doel is van de onderneming, hoeveel omzet je denkt te genereren en hoeveel winst je denkt te maken. Ook moet in zo een ondernemingsplan stap voor stap helder worden hoe je dat gaat doen. Welke strategieën ga je gebruiken om jouw bedrijf tot een succes te maken? Indien het niet concreet genoeg is loop je het risico dat de bank je geen lening verstrekt. Daarnaast moeten alle ondernemers zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer en belastingplichtige. Uitzonderingen hierop zijn vrije beroepen.