Werk zoeken in jouw branche

De UvA biedt verschillende opleidingen maar niet iedere opleiding biedt evenveel kans op een baan. Via de UvA kan de student bij bijvoorbeeld de opleiding zelf, via alumni verenigingen en via (online) statische gegevens informeren hoe groot de kans op een baan is in het kader van de opleiding. Het geld hoe meer vraag en hoe minder aanbod hoe minder kans op werk direct op WO niveau. Helaas moeten de meesten onderaan beginnen. Het is verstandig al werkervaring op te doen tijdens je studie. Werkervaring is de sleutel die nog belangrijker is dan een diploma om een geschikte baan te vinden. Hoe meer ervaren hoe beter uiteraard. Soms moet je het doen met een baan op HBO niveau of zelfs MBO niveau maar dat biedt tevens weer een goede basis om hogerop te komen.

De studies met de beste baankansen tot wel 97% zijn onder andere informatiekunde, econometrie, scheikunde, taal en cultuurstudies, life science en kunstmatige intelligentie. Technische studies en economische studies geven gewoonweg de meeste kans op een baan direct op niveau. Wat betreft de hoogste salarissen op WO niveau staat tandheelkunde als topper bovenaan de lijst, opgevolgd door geneeskunde en econometrie. De studies met de minste kans op een baan zijn godsdienst studies (o.a. theologie), kunst en cultuur studies, archeologie, geschiedenis, criminologie, farmaceutische studies en gezondheidswetenschappen. De startsalarissen kunnen sterk uiteen lopen. Zo zijn er studenten die starten met een salaris van een minimumloontje tot een salaris van meer dan 5000 euro bruto per maand afhankelijk van de gevolgde opleiding en eigen niveau.

 

De belangrijkste vaardigheden op WO niveau zijn vooral het goed kunnen analyseren, verbanden leggen, kritisch denken (op een wetenschappelijke manier) en goed kunnen observeren. Dat hebben vele opleidingen gemeen. Daarnaast zijn er ook buiten het traditionele werkveld voldoende vacatures te vinden voor WO opgeleiden.